התהליך של ניכיון צ'קים בבנק כולל מספר שלבים. בשלב הראשון נדרש הלקוח לבדוק האם הוא עומד בקריטריונים המוצבים על ידי הבנק. כל בנק קובע את הקריטריונים בצורה שונה. רוב הקריטריונים קשורים להיסטוריית האשראי של הלקוח, לסכום הצ'קים אותם הוא מבקש לנכות ולגובה האחריות המוטלת עליו במקרה של היעדר פרעון. לקוח שעומד בקריטריונים יכול ליצור קשר עם נציגי הבנק ולקבל הצעה מסודרת על ניכיון צ'קים.
בשלב השני הלקוח מגיע לפגישה בבנק ומתעניין לגבי פרטי ההסדר. ניכיון צ'קים בבנק הוא כמובן שירות חוקי ולגיטימי, המהווה חלק בלתי נפרד משוק ההון. קשה להפעיל עסק ללא שירותי ניכיון והבנקים מציעים את השירות במגוון רחב של מסלולים. ניתן לשלב בין ניכיון צ'קים בבנק לבין נטילת הלוואה או לברר על תנאים מיוחדים עבור בעלי עסקים, חברות או תאגידים.
איך יודעים האם מדובר על שירות משתלם?
קשה לקבוע בצורה חד משמעית האם שווה לבצע ניכיון צ'קים בבנק. באופן עקרוני, ניכיון דרך הבנקים עומד על 70% מערך הצ'ק בלבד וזאת בהשוואה לניכיון של 90% דרך חברות פרטיות. רוב הבנקים לא מנכים צ'ק המוסב לטובת המוטב בלבד, מקבלים צ'קים של עד 6 חודשים דחויים בלבד והאחריות היא על הלקוח. אלו מגבלות שיכולות לפגוע באטרקטיביות של ניכיון צ'קים בבנק ביחס לביצוע הפעולה דרך חברות פרטיות.
בסופו של דבר, כל לקוח צריך להחליט איך והאם לבצע ניכיון צ'קים. היתרונות של הבנקים בהחלט קורצים לחלק מהלקוחות והם גם יכולים להיות אטרקטיביים, אך כדאי לשים את האצבע גם על החסרונות והתנאים. הלקוח חייב לבחור שירותי ניכיון המתאימים למסגרת הפעילות ולאופי ההתנהלות שלו. זו הדרך הנכונה לחסוך בהוצאות מיותרות.